Szentgotthárd, a legnyugatibb magyar város!

Hírek, sztorik, programok az Őrség kapujából, Szentgotthárdról

Közpénzből havi 170.000 egy új városi újságra

2011.04.15. 11:17 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

A Huszár és Reisinger nevével jelzett szentgotthárdi városvezetés huszárosat lépett.

Az alaphelyzet, aki nem tudná: mindenképp akarnak egy új városi újságot a jelenlegi Gotthárdi Körkép mellett/helyett. Az ötödik éve egy fillér önkormányzati támogatás nélkül megjelenő újság ugyanis - mint független sajtótermék - bizony megírja a városvezetés kevésbé dicső lépéseit is.

Miután mind az Életfa Baráti Kör, mind a Civil Fórum visszautasította, hogy újságot adjon ki az önkormányzat támogatásával, nem maradt más, minthogy maga az önkormányzat legyen a kiadó.

Viszont a kiadáshoz pénz kell, és a garantáltan városvezetéspárti sajtó bizony pénzbe kerül. De nem számít, közpénzből jut erre is!

A nagy dérrel-dúrral beharangozott Civil Alapról szóló határozatot úgy módosították, hogy az itt lévő pénz ne csak a civil szervezetek és a városrészek támogatását szolgálják, hanem a garantáltan lojális önkormányzati lapra (is) költhessék.

Hogy az arányok világosak legyenek, néhány kiragadott példa:
- amíg a gyermekek nyári kézműves táborára egyszeri 20 ezer forintot,
- nyelvi német táborra egyszeri 60 ezer forintot,
- a jakabházi közterület gondozásra, városrészi rendezvényekre összesen 50 ezer forintot,
- a Rábatótfalu SE működéséhez (öltöző állagmegóvása, rezsiköltség) évi 400 ezer forintot kérnek, és erősen bizonytalan, hogy jut rá pénz, addig a városvezetés szája ízének megfelelő városi sajtó úgy tűnik még ezekben a nehéz időkben is mindenek előtt való.

A Civil Alapból egyelőre lapszámonként (havonta) 130.000 forintot, plusz a polgármesteri keretből további lapszámonkénti 40 ezer forintot kap a leendő önkormányzati lap.

Ez havi 170 ezer forint. Természetesen közpénzből.

A felháborító döntést a tisztelt képviselőtestület természetesen nem a kamerák nyilvánossága előtt hozta, hanem egy zárt ülés, jaj bocsánat, egy rendkívüli testületi ülés keretében.

Kiváncsian várjuk, ezek után ki adja a nevét a leendő önkormányzati laphoz, és vajon milyen parádés színvonalat produkálnak a jelenlegi ingyenes Gotthárdi Körképhez képest.

Pars Krisztián közel 80 méterrel győzött

2011.03.21. 09:56 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

A szentgotthárdi gyökerű kalapácsvető kiváló formában versenyzett Szófiában, a XI. téli dobó Európa kupán: a legkisebb dobásával is métereket vert a mezőnyre. Krisztián kiváló formában van, akár új egyéni csúcsot is elképzelhetőnek tart a nyári versenyszezonban.

További információk: www.pars.hu

 

Lurkó foci: imponáló gotthárdi eredmények

2011.03.18. 08:31 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

A 8-11 éves korosztálynak rendeztek lurkó focitornát a szentgotthárdi sportcsarnokban. A 2003-as korosztályban a győzelmet a Szentgotthárd csapata veretlenül, 8-0-ás gólkülönbséggel szerezte meg.

 

A 2000-es korosztályban a körmendi Kék Sünik és a Haladás VSE után a harmadik helyen végzett a hazai csapat.

Közpénzből akarnak városi újságot az 5 éve ingyenes helyett?

2011.03.17. 08:13 3 hozzászólás Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

Blogunk teljes mértékig megalapozott információi szerint a jelenlegi Huszár - Reisinger tandem nevével fémjelzett városvezetés úgy szeretné nehéz helyzetbe hozni a jelenlegi, a néhol jogos kritikáknak is helyt adó, azaz számukra terhes szentgotthárdi városi újságot, hogy még egy lapot indít.

Az ok egyszerű: a jelenlegi városi lap, az ötödik évfolyamában járó Gotthárdi Körkép egyetlen fillér önkormányzati támogatást sem kap az indulása óta.
Ez jó a városlakóknak, mivel több marad a közös kasszában.
Viszont nem jó a jelenlegi városvezetésnek, ugyanis alapos tényfeltárás után a kellemetlen valóságot is megírja a lap, mint legutóbb az iskolafelújítási pályázat kapcsán. Önkormányzati támogatás hiányában nincs eszköz, amivel befolyásolni lehet, hogy csak a pozitív hírekről szóljon a városi újság.

Ezért közpénzből, a városi költségvetésből kívánnak egy új lapot indítani, nyilván a sokat hangoztatott költségtakarékosság jegyében.

Szentgotthárdi jubileum: Ezen a napon szentelték fel a barokk templomot

2011.03.16. 00:01 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

1779. március 16-án szentelte fel Szentgotthárd barokk stílusban épült templomát Nagyboldogasszony tiszteletére Szombathely első püspöke, Szily János.

Ez a bejegyzés sem jöhetett volna létre a jó történelemtanáraink, a google és a wikipédia nélkül, köszönjük!

20 éves a szentgotthárdi Opel

2011.03.11. 11:14 1 hozzászólás Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

Húsz év, hat és fél millió Szentgotthárdon gyártott motor, ötmillió hengerfej.

1991 januárjában jegyezték be Szentgotthárdon a General Motors Autóforgalmazó Kft-t, majd 1992 márciusában gördült le a szalagról az első magyar autó, amit a gyár a budapesti Közlekedési Múzeumnak ajándékozott.

Napjainkban már zajlanak az egy újabb félmilliárd euro értékű beruházás előkészületei.

Cenzúra a szentgotthard.hu-n

2011.03.05. 17:21 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

Kérdés, hogy vajon mi okból, de az egészen bizonyos, hogy két olyan írás a napokban törlésre került a szentgotthard.hu városi portálról, amelyek 2004.05.25. óta ott olvashatóak voltak és több mint kellemetlen tényeket közöltek dr. Reisinger Richárd jelenlegi alpolgármesterről, akkori képviselőtestületi tagról.

Tény, hogy a "Magára nem gondolt, Képviselő Úr?" és a "Tények és indulatok a testületi ülésen" című írások 2011. március 1-ig egészen biztosan olvashatók voltak a városi honlapon a http://www.szentgotthard.hu/hirek/reszletesen.php?id=428 és a http://www.szentgotthard.hu/hirek/reszletesen.php?id=431 linkeken, ma pedig már törölt állományok. (Szerencsére a Google nem támogatja az internetes cenzúrát így a "Tárolt változat" linkre kattintva most még olvashatók a cikkek az eredeti helyükön: itt és itt.

Kérdés, hogy gondolhatja bárki is, hogy egy internetre egyszer már kikerült információt el lehet tüntetni pusztán azzal, hogy egy városi honlapról hatalmi szóval, hogy azt ne mondjam, "egyetlen tollvonással" eltüntetik?

Természetesen szó sincs róla, hogy ezek az írások és a bennük foglalt tények elhallgathatók lennének, mi több, ezen az oldalon most az eredeti, teljes terjedelmükben közöljük az írásokat. Kattintson a ma olvasva különösen tanulságos cikkekért:

A képviselők elhatárolódtak a hangnemtől - Tények és indulatok a testületi ülésen

Dr. Reisinger Richárd a saját üzlettársa ajánlatát támogatta - Magára nem gondolt, Képviselő Úr?

Lehet, hogy 2010. októberében a FIDESZ polgármesterjelöltjét és a FIDESZ csapatát legyőzte a jelenlegi Huszár-Reisinger csapat, a jelenlegi városvezetés, de a múltat eltörölni legfeljebb a hivatalos honlapon tudják. Szerencsére.

Magára nem gondolt, Képviselő Úr?

2011.03.05. 17:20 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

A cikk, amely 2004.05.25-től olvasható volt a szentgotthard.hu városi honlapon, és amelyet 2011. március elején töröltek.
Az előzményekről itt olvashat.

DR. REISINER RICHÁRD A SAJÁT ÜZLETTÁRSA AJÁNLATÁT TÁMOGATTA

MAGÁRA NEM GONDOLT, KÉPVISELŐ ÚR?

A legutóbbi testületi ülésen dr. Reisinger Richárd képviselő kemény kritikával illette a városi lapot, és megalapozatlannak találta a 3 milliós támogatás további 1 millió forinttal történő megemelését. Példaként említette az intelligens város programot, mellyel kapcsolatban a képviselőtestület korábban elutasította egy vállalkozás ajánlatát, amely a szerződés időtartama alatt havi 1 millió forintért biztosította volna a program informatikai hátterét.

A polgármester válaszában rámutatott, hogy az újságnak nyújtott éves támogatás nem hasonlítható össze egy vállalkozás részére kifizetendő havi 1 millió forinttal, majd célzott arra, hogy a kérdéses üzletben talán közvetve érintett lehet a képviselő úr is. A polgármester válasza után a képviselő átmenetileg elhagyta az üléstermet, ezt a jegyzőkönyv is igazolja.

Érdeklődésünket felkeltették a történtek, és a cégbírósági adatok alapján érdekes összefüggésekre bukkantunk.

Az intelligens város témakörében ajánlatot tevő Logitrade Kft. tevékenységi körében mezőgazdasági termék ügynöki nagykereskedelme, gép-, hajó-, repülőgép ügynöki nagykereskedelme és húsáru nagykereskedelem is szerepel. Ügyvezetője és egyik tulajdonosa az a König Mátyás, aki korábban iskolai osztálytársa volt dr. Reisinger Richárd képviselőnek és a Cégbíróság nyilvántartásának adatai szerint alapítóként, tulajdonosként és ügyvezetőként is társa a Net Contact Marketing Kft-ben. A Net Contact Marketing Kft-ben szintén tulajdonos az a Csilinkó László, akit a bizottsági üléseken König Mátyás a Logitrade Kft. pályázatának ismertetése során a vállalkozás műszaki igazgatójaként mutatott be.
A Képviselő-testület végül elvetette a Logitrade Kft. ajánlatát, a vállalkozás ezt követően Agrárport Kft-re változtatta a nevét, de a tulajdonosok és a tevékenységi kör változatlan maradt.

Elgondolkodtató, hogy az a dr. Reisinger Richárd, aki a választási kampány során, majd képviselőként is több alkalommal etikátlansággal vádolta meg közéleti ellenfeleit, az ajánlat elbírálásakor nem jelentette be közvetett érintettségét és részt vett az ajánlat képviselőtestületi vitájában majd a szavazásban is. Törvénytelenséget nem vétett, de ahogy a legutóbbi testületi ülésen a miniszterelnököt idézve azt mondta, hogy nem elég tisztességesnek lenni, tisztességesnek is kell látszani, a fentiek ismeretében feltehetjük a kérdést: Magára nem gondolt, Képviselő Úr?

2004.05.25.
Szerző: don

Epilógus:

A cikk az akkori városi lapban jelent meg. Vele szemben semmiféle helyreigazítási kérelem nem érkezett, az információk valóságtartalmát az érintettek nem kívánták cáfolni.

Ma dr. Reisinger Richárd Szentgotthárd alpolgármestere.
A szentgotthárdi városi lap jelenleg 5. éve jelenik meg egyetlen fillér önkormányzati hozzájárulás nélkül.

Tények és indulatok a testületi ülésen

2011.03.05. 17:19 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

A cikk, amely 2004.05.25-től olvasható volt a szentgotthard.hu városi honlapon, és amelyet 2011. március elején töröltek.
Az előzményekről itt olvashat

A KÉPVISELŐK ELHATÁROLÓDTAK A HANGNEMTŐL

TÉNYEK ÉS INDULATOK A TESTÜLETI ÜLÉSEN

Mint arról több médium, köztük a megyei napilap is nagy terjedelemben beszámolt, egy feljelentés alapján bírósági eljárás indult városunk polgármestere, Viniczay Tibor ellen.

Lapunk olvasói talán emlékeznek rá, hogy a városszerte nagy érdeklődés övezte ÁFÉSZ perrel is csak a jogerős bírósági ítélet megszületése után foglalkoztunk részletesen, így teszünk most is: a folyamatban lévő üggyel kapcsolatban találgatásokba, fejtegetésekbe nem bocsátkozunk, de a jogerős ítélet megszületése után részletesen visszatérünk a perre.

A legutóbbi testületi ülés elején dr. Reisinger Richárd képviselő kijelentette, hogy a polgármester simlis üzleteket kötött, valamint a következő hónapokban úgy fogják szólítani, hogy vádlott álljon föl, számon kérte, hogy a képviselőknek miért az újságból kellett értesülniük az eljárásról, valamint a többi képviselő állásfoglalását kérte az ügyben.
A megszólaló képviselők a jogerős bírósági ítélet megszületéséig nem kívántak állást foglalni, hiszen törvény szerint mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, elmondták, hogy az eljárásról már korábban tájékoztatta őket a polgármester, és megdöbbenésüknek adtak hangot dr. Reisinger Richárd felszólalásának hangneme miatt. A városi képviselők hozzászólásait dr. Reisinger Richárd többször is bekiabálásokkal zavarta meg, ez újabb indulatokat szült a városi televízió által is közvetített ülésen.

A megkérdezett képviselők így nyilatkoztak lapunknak:

Labritz Béla: Mélységesen megdöbbentettek a jelzők és a hangsúlyok, végképp nem értem, függetlenül az ügy súlyától és kimenetelétől, hogy egy ilyen fiatalemberben hogy lehet ennyi gyűlölet, ami kihallatszott a képviselő úr szavaiból.

Ernst József: A képviselők tudtak az eljárásról, erről korábban a polgármester korrekt tájékoztatást adott. Az a véleményem, hogy ez az egész ügy árt a városnak, kárt okoz és sehová sem vezet, rágalomnak tartom. Helyes, hogy a polgármester nem fogadta el a peren kívüli egyezséget, a tisztességét bizonyítja, hogy az eljárás lefolytatását választotta. Én tudomásul veszem, hogy képviselőtársam mindenáron ártani akar, de etikátlan hogy egy testületi tag ilyen ügyben jogi szerepet vállaljon. Ez tisztességtelen.

Pochán Miklós: Mióta Szentgotthárdon képviselőtestület működik, ilyen súlyos, a jó ízlés határait messze túllépő támadás még nem érte a város első emberét. Mint minden állampolgárt, úgy a polgármestert is megilleti az ártatlanság vélelme a bíróság jogerős döntésének megszületéséig. Az ügy valós súlyánál egyébként is nagyobbnak érzem a sajtóvisszhangját. Méltatlannak tartom a jogot végzett képviselő úr eljárását, hogy testületi ülésen vet fel ilyen kérdéseket, amelyeket valószínűleg személyes ellentéte fűt a polgármester irányába. Meggyőződésem, hogy a választók 70%-os szavazati arányával megválasztott polgármesternek van annyi tartása, önbecsülése, felelősségérzete választóival szemben, hogyha bűncselekményt követett volna el, Reisinger képviselő úr unszolása nélkül is levonná a konzekvenciákat.

Dr. Reisinger Richárd képviselőt nem szólaltattuk meg az ügyben, hiszen mint a testületi ülésen - Hirnök József, a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnökének kérdésére válaszolva - elmondta, a feljelentő jogi tanácsért fordult hozzá, így érintett a perben, csakúgy, mint Viniczay Tibor. A jogerős ítélet megszületése után természetesen mindketten kifejthetik véleményüket lapunk hasábjain.

2004.05.25.
Szerző: don

Epilógus:

A cikk az akkori hivatalos városi lapban is megjelent, ellene helyreigazítási kérelem nem érkezett. Viniczay Tibor (FIDESZ) polgármestert jogerősen felmentették.

Viniczay rágalmazásért beperelte Dr. Reisinger Richárdot. Viniczay a pert jogerősen megnyerte Reisinger ellen.

Viniczay (FIDESZ) a 2010-es önkormányzati választásokon 9 szavazattal alulmaradt a vetélytársával szemben, Reisinger a győztes csapat tagjaként ma Szentgotthárd alpolgármestere.

Szentgotthárdi jubileum: 90 éve született Csákányi László

2011.01.13. 07:47 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

90 éve, 1921. január 13-án született (Güssing, Németújvár) Csákányi László színművész, a szentgotthárdi Gimnázium egykori tanulója.

Generációk nőttek fel azokon a meséken, ahol a főszereplők Csákányi László hangján szólaltak meg (Frédi, Karak, Döbrögi vagy éppen Gombóc Artúr).
A mintegy 50 éves pályafutása során - többek között - játszott a Nemzeti Színház, az Operettszínház, a Vígszínház és a József Attila Színház társulatában is.
Kultikus filmek tucatjaiban szerepelt (Indul a bakterház, Rab ember fiai, Koppányi aga testamentuma, Sose halunk meg, Kárpáthy Zoltán, Egy erkölcsös éjszaka, stb).
A Jászai Mari díjas, Érdemes- és Kiváló Művész címekkel kitüntetett színművész 1992-ben hunyt el Budapesten.

Ez a bejegyzés sem jöhetett volna létre a jó történelemtanáraink, a google és a wikipédia nélkül, köszönjük!

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .

Hogy képben légy Szentgotthárdon:
- jelöld ismerősnek Szentgotthárdot a Facebook-on,
- kövesd a Twitteren,
- iratkozz fel a Szentgotthárd hírcsatornájára!

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .

Szentgotthárdi jubileum: 65 éve hunyt el Pável Ágoston

2011.01.02. 08:05 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

Pável Ágoston néprajzkutató és nyelvész, a legismertebb szlovén nemzetiségű magyar, a szentgotthárdi Gimnázium egykori tanulója volt.
Kijelenthetjük, hogy régiónk szellemi életének egyik, ha nem a legmeghatározóbb alakja volt.
Az általa évtizedekig gondozott múzeumi gyűjteményből jött létre az első szombathelyi könyvtár. A nevéhez fűződik az Őrség néprajzi feltárása. Irodalmi munkássága szerteágazó: verseskötetek szerzője, folyóiratok és könyvek szerkesztője, fordító.
Tanítványa volt a későbbi Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, olyan fiatal tehetségek pályáját egyengette, mint Weöres Sándor és Gazdag Erzsi.
1946. január 2-án hunyt el Szombathelyen.
Szentgotthárdon a múzeum és a lakótelep őrzi Pável Ágoston nevét és emlékét.
 

Ez a bejegyzés sem jöhetett volna létre a jó történelemtanáraink, a google és a wikipédia nélkül, köszönjük!

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .

Hogy képben légy Szentgotthárdon:
- jelöld ismerősnek Szentgotthárdot a Facebook-on,
- kövesd a Twitteren,
- iratkozz fel a Szentgotthárd hírcsatornájára!

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .

Pars Krisztián a díjazottak között

2010.12.30. 16:15 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

A szentgotthárdi születésű kalapácsvetőt, Pars Krisztiánt ezüstéremmel díjazták a "Vas megye legjobb sportolói 2010" rendezvény keretében a szombahelyi Megyeházán.

Bővebb információk: www.pars.hu

Versennyel ünnepelt a 10 éves Skorpió SE

2010.12.21. 09:34 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

A Szombathely - Szentgotthárd tengelyen működő, irigylésre méltó eredményekkel (világbajnoki érmek, országos bajnoki címek) és remek utánpótlással büszkélkedő Skorpió Kick-Box SE a 10. jubileumát ünnepelte. Stílusosan a Gimnázium sportcsarnokában rendezett versennyel.

A győztesek:

Semi-contact:
Gyermek: Csörnyi Kara
Kadett I. fiú: Császár Levente
Kadett I. lány: Tóth Dorina
Junior-felnőtt -70 kg: Hegedűs Csaba
Junior-felnőtt 70 kg: Nagy Gergő
Light-contact:
Kadett I. fiú: Császár Levente
Junior-felnőtt -70 kg: Hegedűs Csaba
Junior-felnőtt 70 kg: Nagy Gergő

 

 

Szentgotthárd marad a Markusovszky kórház székhelye

2010.12.18. 08:06 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

Olvasóink talán emlékeznek rá, hogy mintegy három és fél évvel ezelőtt különféle adminisztratív, és a nyilvánosság elé nem tárt politikai megfontolásokból Szentgotthárdra helyezték a szombathelyi kórház székhelyét.
A szombathelyi választási kampány egyik eleme volt, hogy a székhely papíron is kerüljön vissza a megyeszékhelyre.
A közelmúltban ismertetett Semmelweis-terv munkaanyagában térségi központként már nem is szerepelt a szombathelyi kórház, ez érthetően felerősítette azt az akaratot, hogy mielőbb álljon vissza a természetes rend: Szentgotthárd helyett ismét Szombathely legyen a kórház székhelye.
Idén azonban úgy tűnik, nem változik a székhely, a megyei közgyűlés nem tárgyalja a témát.

Romokban Pars Krisztián dobóketrece

2010.12.17. 07:54 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

A szombathelyi, Sugár úti Atlétikai Centrum kalapácsvető doboketrece a nagy szél hatására összeomlott.
2001-ben Németh Pál mesteredző tervei alapján készült azzal a céllal, hogy a versenyekre készülő kalapácsvetők edzésén fokozza a biztonságot.
A ketrecet 11 oszlop rögzítette a földbe, a többségük meghajolt vagy eltörött, a baleset idején senki nem tartózkodott a környéken.

Pars Krisztián elkezdte a felkészülést

2010.12.16. 08:18 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

Szentgotthárd büszkesége, az olimpikon kalapácsvető Pars Krisztián a tatai edzőtáborban elkezdte a felkészülést a 2011-es versenyévre, melynek legfőbb eseménye az Atlétikai Világbajnokság lesz.

A Krisztiánnal készült interjú a www.pars.hu oldalon olvasható, ahol értékeli a múlt évet és az idei esélyeket.

Szentgotthárd - Szombathely: buszok helyett ismét vonatok

2010.12.16. 07:47 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

Ünnepélyesen átadták a villamosított Szentgotthárd - Szombathely - Sopron pályaszakaszt, így vonatpótló buszok helyett  ismét vonatok szállítják az utasokat  Szentgotthárd és Szombathely között.
A fejlesztésnek köszönhetően a korábbi hatvan-nyolcvan kilométeres óránkénti sebesség százhúsz kilométeresre nő, így a menetidők jelentősen csökkennek.
A GySEV 2006-ban vette át a MÁV Zrt-től a Szentgotthárd - Szombathely pályaszakaszt.
A várakozások szerint a fejlesztés javítja Szentgotthárd elérhetőségét, a turizmus és a gazdaság fejlődését.

Szentgotthárdi jubileum: a Brenner-gyilkosság

2010.12.15. 07:17 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

1957. december 15-én éjjel egy kamaszfiú azzal hívta el a rábakethelyi plébánia ifjú papját, hogy halálos beteg van a családban. A pap elindult Zsidára egy erdős úton.
32 késszúrással, a torkát átvágva találtak rá Brenner Jánosra, a mindössze 26 éves papra.

Megöléséért két embert is elítéltek: Tóka Ferencet, majd miután őt rehabilitálták, a papot elhívó kamaszt, Kóczán Tibort, majd őt is felmentették, de a valódi gyilkosokat nem találták meg, illetve kilétüket nem hozták nyilvánosságra. Kóczán Tibor édesanyját gyanús körülmények között agyonlőtte egy határőr - ezt az esetet sem tisztázták megnyugtató módon.

Szentgotthárdon (Rábakethely és Zsida is Szentgotthárd településrészei) akkor is és ma is kész tényként kezelte a közvélemény, hogy a népszerű fiatal papot a kommunista államhatalmi gépezet gyilkoltatta meg az 56-os forradalmat követő tisztogatások keretében, a helyi hívők megfélemlítése érdekében.

Brenner János emlékét egy kápolna őrzi az erdei út mentén, ahol meggyilkolták.

 

Ez a bejegyzés sem jöhetett volna létre a jó történelemtanáraink, a google és a wikipédia nélkül, köszönjük!

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .

Hogy képben légy Szentgotthárdon:
- jelöld ismerősnek Szentgotthárdot a Facebook-on,
- kövesd a Twitteren,
- iratkozz fel a Szentgotthárd hírcsatornájára!

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .

Karácsonyváró programok Szentgotthárdon

2010.12.14. 07:20 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

December 17. péntek

14.30 Tánclépések a Mikulással - tánctanulás az Enjoy táncklubbal a Színház aulájában
15.30 Csillagcsengő - zenés Karácsonyváró családi műsor a zalaegerszegi Zabszalma együttessel a Színház melletti szabadtéri színpadon
16.30 Igaz hittel, gyermekszívvel - Gálaműsor a Színházban. Fellépnek: a SZOI Széchenyi Iskola tanulói valamint a Lendvai 1. sz Kétnyelvű Általános Iskola Színjátszóköre.
18.00 Szentmise a Nagyboldogasszony Templomban
19.00 Ünnepélyes megnyitó a szabadtéri színpadon
Köszöntőt mond: Huszár Gábor, Szentgotthárd Város polgármestere
19.15 Karácsonyi dallamok a Szentgotthárdi Musical Színpad előadásában a szabadtéri színpadon
19.45 Musical dallamok Magyarics Bettina és Kiss Árpád előadásában a szabadtéri színpadon
20.30 Zaporozsec együttes koncertje a szabadtéri színpadon
21.30 Soulwave együttes (Körmend) koncertje a szabadtéri színpadon

December 18. szombat
16.00 - 20.00 Melegedő a Színházban: Játéksarok, mesesarok, kézműves foglalkozások

Kulturális programok a szabadtéri színpadon:
15.30 Takács Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvósegyüttesének műsora
16.00 Városi Vegyeskar műsora
16.15 Nemzetiségi csoportok műsorai
17.30 Gotthárdi mazsorettek műsora
18.00 Szentmise a Nagyboldogasszony Templomban
19.00 A Takács Jenő Zeneiskola énekes növendékeinek műsora
19.45 Enjoy Táncklub műsora
20.00 Tóth Gabi és Tóth Vera koncertje

Szentgotthárdi jubileum: ezen a napon verte le Vak Bottyán a labancokat

2010.12.13. 07:02 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

1705. december 13-án, a Rákóczi-szabadságharc idején Vak Bottyán Szentgotthárd és Nagyfalva (a mai Mogersdorf, Ausztria) között, a Rába partján nagy verést mért a labanc seregre, melyet Hannibal Heister vezetett.

Ahogy a korabeli, ma már ismeretlen kuruc költő írta:

Fölgyülve aztán Rába mellékire
Szálla Szentgotthárdnak híres mezeire
Országunk prédáló rácokat ott veré
El bé Stiriába üldözé fegyvere


A győzelem egyúttal a második dunántúli hadjárat sikerét is jelentette, Pannónia felszabadult, az osztrák sereg visszaszorult Stájerországba,

Ez a bejegyzés sem jöhetett volna létre a jó történelemtanáraink, a google és a wikipédia nélkül, köszönjük!

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .

Hogy képben légy Szentgotthárdon:
- jelöld ismerősnek Szentgotthárdot a Facebook-on,
- kövesd a Twitteren,
- iratkozz fel a Szentgotthárd hírcsatornájára!

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .

Szentgotthárdi jubileum: ezen a napon indult Szentgotthárdról a Halálvonat

2010.12.11. 07:50 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

1944. december 11-én légitámadás érte a Szentgotthárdot elhagyó vonatot, amely civileket és németországi kiképzésre küldött katonákat egyaránt szállított. Az 52 halottat és sok tucatnyi sérültet követelő támadás körül máig tartja magát egy logikusnak tűnő összeesküvés-elmélet.

1944 végén az ország erőtartalékainak végére ért. Szálasiék 17 évre vitték le a sorozás alsó határát és megszervezték az önkéntesekből álló Hunyadi hadosztályt. Az önkénteseket vonzó kedvezményekkel és a német illetménnyel megegyező díjazással motiválták.

A képzetlen és tapasztalatlan önkéntesek Szentgotthárdról indultak Németország felé, a szerelvényen civilek is utaztak. A vonatot Csákánydoroszló határában támadták meg amerikai vadászgépek, könnyű cépont volt számukra a szerelvény.

Az összeesküvés-elmélet szerint több mint gyanús, hogy a vonatot addig parkoltatták, amíg lehető legtökéletesebb látási viszonyok mellett lehetett célpont: nappal, tiszta időben indult útnak, ennél jobbat nem is kívánhattak volna a támadó vadászgépek.

Ez a bejegyzés sem jöhetett volna létre a jó történelemtanáraink, a google és a wikipédia nélkül, köszönjük!

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .

Hogy képben légy Szentgotthárdon:
- jelöld ismerősnek Szentgotthárdot a Facebook-on,
- kövesd a Twitteren,
- iratkozz fel a Szentgotthárd hírcsatornájára!

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .

Foci és kézi diáksport sikerek

2010.12.10. 09:44 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

A kézilabda Diákolimpia megyei döntőjében (a IV. korcsoportban) a Szentgotthárdi Oktatási Intézmény fiú csapata az első helyen végzett, így az országos elődöntőbe jutott.

A XXVII. Somogyi labdarúgó teremkupán, Körmenden az alábbi eredményeket érték el a szentgotthárdi diák sportolók:

2002.01.01. után születtek:
2. helyezett: Szentgotthárd
Legjobb kapus: Karba Bálint, Szentgotthárd

2000.01.01. után születtek:
2. helyezett: Szentgotthárd

Civil Együttműködés Határok Nélkül

2010.12.09. 08:08 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

A PRONAS és a REFLEX Környezetvédő Egyesület szervezésében kerül sor 2010. december 9. (csütörtök) 14.00 - 18.00 óra között a Civil Együttműködés Határok Nélkül c. konferenciára. Helyszín: Szentgotthárd, Refektórium.

Meghívottak köre: térségi civil szervezetek Magyarország nyugat-dunántúli régiójából, Ausztriából, Szlovéniából és Szlovákiából.

A konferencia menetrendje:

13.30 - 14.00: Érkezés, regisztráció

14.00 - 14.10: Köszöntés: Huszár Gábor polgármester

14.10 - 14.30: Magyar-osztrák konfliktusok és megoldási lehetőségek
Előadó: Woki Zoltán, PRONAS (Szentgotthárd - HUN)

14.30 - 14.50: Civil zöld szervezetek szerepe Szlovákiában
Előadó: Wollent József (Ipolyság/Sahy - SVK)

14.50 - 15.30: Társadalmi részvétel a (környezeti) eljárásokban, a hazai és a nemzetközi jog alapján
Előadók: dr. Kalas György, REFLEX (Győr - HUN)
dr. Johann Raunikar, BIGAS (Fürstenfeld - AUT)

15.50 - 16.10: Az AUNIWAUNDN Egyesület természetvédelmi tevékenysége az osztrák-magyar-szlovén határtérségben
Előadó: dr. Joachim Tajmel, Auniwaundn (Jennersdorf - AUT)

16.10 - 16.30: A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Civil Fórum kapcsolatrendszere
Előadó: Lajtmann Csaba, Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség (Győr - HUN)

16.30 - 16.50: Megőrzés és/vagy fejlődés? - Az épített környezet védelme
Előadó: dr. Veöreös András, KÖH (Sopron - HUN)

16.50 - 17.20: Hozzászólások, kérdések és válaszok

17.20 - 17.30: Zárszó, a fórum összefoglalása - Soós Zoltán és Lajtmann József

Természetgyógyászati előadás a Művelődési Házban

2010.12.08. 07:15 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

"Gyógynövények és a fűszerek szerepe a máj-, az epe- és a hasnyálmirigy betegségeinek gyógyításában" címmel tart természetgyógyászati előadást Dr. Szabó Ágnes orvos-természetgyógyász, pszichiáter, gyógynövénygyógyász.

Az előadás 2010. december 9-én, csütörtökön, 17 órakor kezdődik és várhatóan 19.30-ig tart.

Helyszín: Szentgotthárd, Művelődési Ház
Belépődíj: 1200 Ft/fő (részvétel 13 éves kortól)

100 milliós támogatás a szentgotthárdi barokk templom felújítására

2010.12.07. 11:16 1 hozzászólás Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

Bana Tibor (Jobbik), szentgotthárd országgyűlési képviselője egy módosító indítványt nyújtott be a költségvetési törvényjavaslathoz, melyet az Országgyűlés 287 igen, 68 nem és 1 tartózkodás mellett támogatott.
Eszerint a kormányzat 100 millió forintos támogatást nyújt a szentgotthárdi barokk templom belső restaurációjára.

A szentgotthárdi templom az ország harmadik legnagyobb barokk temploma, Szentgotthárd város egyik jelképe. A templom belső restaurációja - melyhez a pontos tervek is rendelkezésre állnak - szükséges és sürgős feladat.

A szavazás végeredménye

Az indítvány szövege

Szentgotthárd blog rádió

Szentgotthárdi programok

Szentgotthárd időjárása