Szentgotthárd, a legnyugatibb magyar város!

Hírek, sztorik, programok az Őrség kapujából, Szentgotthárdról

Szentgotthárd nem maradhat magára Ausztriával szemben

2010.07.08. 07:22 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

"Véget kell vetni annak az állapotnak, hogy egy magyar kisváros folytasson heroikus, de aránytalan küzdelmet az osztrák állam hatóságaival."
(Dr. Illés Zoltán, a környezetvédelemért felelős államtitkár, 2010. május 21.)

Az alábbiakban a PRONAS civil szervezet nyilatkozatát közöljük a Szentgotthárd határába tervezett osztrák szemétégetővel kapcsolatban:

2007 márciusában, amikor a tervezett égető ellen már komoly ellenállás bontakozott ki, a beruházó (BEGAS) kiadott egy magyar nyelvű projekttájékoztatót. Érdemes egy mondatot kiemelni: "Az új berendezés létesítése a tervek szerint 2010-ig sikeresen befejeződik."

2010 van, most kapták meg az engedélyt, amit még szintén lehet támadni. A PRONAS véleménye szerint a csúszás legfőbb oka a rendkívül erőteljes lakossági, civil ellenállás volt. A PRONAS  négy év alatt több mint 50 rendezvényen, demonstráción érvelt az égető ellen. Közreműködtünk az Unió Petíciós Bizottságához benyújtott panasz elkészítésében, a vizsgálat még nincs lezárva.

Ügyfélként négy szakmai anyagot nyújtottunk be az osztrák hatóságokhoz, a legutóbbi fellebbezést már szinte egyedüliként Magyarországról. Kifogásainkat cinikus indokokkal elutasították, látszott, Ausztria hivatalos szervei úgy állnak a dolgokhoz, hogy minden áron kiadható legyen az építési engedély.
Két nagy előnyt és részsikert viszont elkönyvelhetünk. Rendkívül sok időt nyertünk, és a sok kifogás miatt egyre több kiegészítő követelményt írtak elő a beruházónak. A jelentős késés, és a többletkövetelmények már veszélyeztetik a tervezett projekt gazdaságosságát.

A bécsi Umweltsenat (Környezetvédelmi Tanács) másodfokú engedélye új helyzetet teremtett. Az ügyfelek panasszal élhetnek az osztrák Közigazgatási Bíróságnál, támadva az eljárást azon a jogcímen, hogy az valahol megsértette az osztrák törvényeket. A keresetet csak osztrák állampolgárságú ügyvéd adhatja be, német nyelven. Ehhez olyan osztrák ügyvédet kellene találni, aki vállalja igen rövid idő alatt egy szakmailag megalapozott anyag elkészítését. Ennek ára van, ahogy a panasz benyújtásának is. A költségek csak növekednének, amennyiben a Bíróság szakértőket vonna be a munkába, közmeghallgatást tartana, s ne adj isten, a végén elutasítaná a panaszunkat. Milliós összegekről van szó. Be kellett látnunk, ezt egy kicsiny civil szervezet sem anyagilag, sem más módon nem tudja bevállalni.

A PRONAS szemétégetővel kapcsolatos négyéves munkája ezen a szinten véget ér. Dr. Illés Zoltán, a környezetvédelemért felelős államtitkár nemrég úgy fogalmazott: „...Véget kell vetni annak az állapotnak, hogy egy magyar kisváros folytasson heroikus, de aránytalan küzdelmet az osztrák állam hatóságaival. Ezt a kérdést a két ország megfelelő szintű vezetőinek, vagy ha ez szükséges, az unió illetékes szerveinek segítségével kell megoldani.”
Egyetértünk, eljött ennek az ideje. A Kormányt a Szentgotthárd és térsége környezeti állapotának megóvásáról és javításáról szóló 66/2007. (VI. 27.) országgyűlési határozat, továbbá egy kormányrendelet is kötelezi erre.

A PRONAS szerint van még esély arra, hogy ne épüljön meg az égető. Az egyik legnagyobb ütőkártyát, az osztrák ipari parkba vezető iparvágány lezárását már két éve javasoltuk a legfelsőbb magyar szakhatóságoknak. Konkrét javaslatot dolgoztunk ki az égető más helyszínen történő felépítésére, amelynél még az osztrák-magyar kooperáció, közös uniós pályázat is szóba jöhetne. Igény esetén minden ezzel kapcsolatos tapasztalatunkat átadjuk az illetékes magyar hatóságoknak.

Pro Natura St.Gotthard
2010. július 2.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szentgotthard.blog.hu/api/trackback/id/tr852130644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szentgotthárd blog rádió

Szentgotthárdi programok

Szentgotthárd időjárása

süti beállítások módosítása