Szentgotthárd, a legnyugatibb magyar város!

Hírek, sztorik, programok az Őrség kapujából, Szentgotthárdról

Elcsalták Pars Krisztián ezüstérmét

2010.06.11. 08:21 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

Nem túlzás azt mondani, hogy példátlanul cinikus, az olimpiák és a sport szellemével összeegyeztethetetlen döntés született a két doppingoló belorusz versenyző ügyében.

Közel két évvel a pekingi olimpia kalapácsvetés döntője után, hosszas időhúzások és jogi praktikák után két olyan versenyző maradt az olimpiai ezüst- és bronzérmes, akik pozitív doppingmintát produkáltak.
Igen, ezt ízlelgessük: Gyevjatovszkij és Tyihon minden kétséget kizáróan doppingoltak, ahogy 2008 szeptemberében közölték doppingellenőrzés hivatalos eredményét: a megengedettnél magasabb volt a tesztoszteronszintjük. Pont.

Ennek következtében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság törölte az eredményüket, vétkesnek találták őket, megállapították,hogy a tesztoszteronszintjük nem önhibájukon kívül haladta meg a megengedett értéket, azaz szándékosan doppingoltak és lebuktak.

Az érmek visszaszolgáltatását megtagadta a belorusz szövetség és fellebbeztek. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság elutasította a fellebbezést, ezt a döntést újból megfellebbezték a beloruszok.

Megbíztak egy svájci ügyvédcsapatot, hogy találjanak kiskaput, ez végül sikerült: a pekingi labor egy eljárási hibájára hivatkozva (3000 mintából pont ebben a két esetben állapítottak meg műhibát!) nem találták bizonyíthatónak a doppingvétséget, így a belorusz versenyzők maradtak az érmesek.

Az ítélet indoklása sem vitatja, hogy a belorusz versenyzők doppingmintája nem megengedett tesztoszteronszintet tartalmazott. Csak azt állapítja meg, hogy egy eljárási hiba miatt nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani a tiltott anyagok használatát.
Ez egy óriási sportdiplomáciai és jogi siker Fehéroroszországnak és igazi arculcsapása a tisztességnek és a józan észnek.
Emlékezzünk rá: szintén Pekingben Fazekas Róberttől és Annus Adriántól úgy vették el az érmet, hogy nem állapítottak meg pozitív doppingtesztet, csak a minta mennyisége nem volt elegendő...
(Azt már elő sem hozom, hogy bizonyos Tyler Hamilton mintái nem származhattak a versenyzőtől, mégis megtarthatta az aranyát. Na persze, ő amerikai, kicsit erősebb a sportdiplomáciájuk...)

Pars Krisztián így nyilatkozott a Szentgotthárd blognak:

"Elkeserítő, ami történt, így semmi értelme a doppingellenőrzésnek, ha utána évekig tartó jogi huzavonával, kiskapukkal el lehet kerülni a büntetést. Biztos voltam benne, hogy ez a döntés is elmarasztalja a belorusz versenyzőket - ahogy eddig az összes többi megállapította, hogy vétkesek. Egyértelműen pozitív doppingtesztet produkáltak, mégis olimpiai érmesek maradtak. Ezek után hogy álljunk oda a következő versenyre, kiben bízzunk? Ilyenkor elgondolkodok, érdemes-e egyáltalán folytatni, tisztességesen felkészülni a versenyekre. Ez a döntés rossz fényt vet az egész olimpiai mozgalomra."

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára az MTI-nek így nyilatkozott:

"Mélységesen le vagyok sújtva, hogy ilyen megtörténhet. Elcsaltak tőlünk egy érmet, vállalom ezt a kijelentést. Úgy látszik, leadhat valaki pozitív doppingmintát következmények nélkül. Eddig nem osztottak nekünk lapot, mostantól rajtunk a sor, elkeseredésünkben beperüljük a pekingi labort. A japánok, Murofusi miatt nyilván támogatnak minket. A NOB-ot figyelmen kívül hagyták, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget is, ilyenre azért talán egy esetben volt példa. A fehéroroszok, miután megkapták a kétéves eltiltásukat, szintén keresettel élhetnek, mennyi mindentől, elsősorban pénztől estek el. Nem lesz ennek vége" - összegzett.

A bejegyzés trackback címe:

https://szentgotthard.blog.hu/api/trackback/id/tr562073405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szentgotthárd blog rádió

Szentgotthárdi programok

Szentgotthárd időjárása

süti beállítások módosítása