Szentgotthárd, a legnyugatibb magyar város!

Hírek, sztorik, programok az Őrség kapujából, Szentgotthárdról

Kettős állampolgárság: az Ausztriában élőket nem érdekli

2010.05.30. 07:59 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

A sajtó naponta tengernyi információt közöl a magyar parlament által elfogadott kettős állampolgárság külföldi visszhangjairól, de ha feltűnt: Ausztriából egyáltalán semmiféle reakció nem érkezett, sem állami szinten, sem pártoktól, sem elszármazott magyarok közösségétől.

Mi, szentgotthárdiak, akik egy nagyobb kőhajításra élünk Ausztriától is azt tapasztaljuk, hogy még az osztrák Szabadságpárt sem csinált kampánytémát a "magyarkérdésből", pedig zajlik a Burgenlandi tartományi választás kampánya, csak a szokásos mantráikat sorolják az útlevélellenőrzés visszaállításáról és a külföldi munkavállalók visszaszorításáról.

Az ok egyszerű: a kitelepült magyarok jelentős része éppen az osztrák állampolgárság megszerzését tartotta céljának, és igyekezett a lehető legjobban asszimilálódni új hazája viszonyaihoz. Az, hogy érzelmileg magyarnak vallják magukat, teljesen más kérdés, ezt ékesen igazolják a népszámlálási adatok: a magyarul beszélő, ausztriában élő mintegy 100 ezer fő 2/3-a osztrák állampolgár, pedig az osztrák állampolgárság felvétele a magyar elvesztésével járt akkor is, és azzal jár ma is. Ha a magyar állampolgárságot esetleg kérvényeznék, akkor elveszítenék az osztrákot, ez pedig nem életszerű.

A szimbolikus döntés valószínűleg az Ausztriában élők között is támogatott, de az ő életükre lényegesen kevesebb hatással lehet, mint más, szomszédos országban élő magyarok számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://szentgotthard.blog.hu/api/trackback/id/tr412037690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szentgotthárd blog rádió

Szentgotthárdi programok

Szentgotthárd időjárása

süti beállítások módosítása