Szentgotthárd, a legnyugatibb magyar város!

Hírek, sztorik, programok az Őrség kapujából, Szentgotthárdról

Az ombudsman szabálytalanságokat állapított meg a Pszichiátriai Otthonban

2010.05.12. 07:19 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának munkatársai a Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonában végeztek helyszíni vizsgálatot a fogyatékossággal élők jogaival, elhelyezésük körülményeivel kapcsolatban.

Az ombudsman AJB 228/2010 számú közleményében az alábbi megállapítást tette a vizsgálat eredményének ismeretében:

"Az emberi méltósághoz, az önrendelkezéshez, a személyes szabadsághoz, a szabad mozgáshoz, a tulajdonhoz való joggal, valamint a jogbiztonság követelményével is ellentétes a szentgotthárdi pszichiátrián létrehozott speciális részleg működése."

Szabó Máté felkérte az otthon vezetőjét, hogy a fenntartó Fővárosi Önkormányzattal együttműködve módosítsa az intézmény speciális részlegének működési rendjét.

További részlet a hivatalos közleményből: "(...) Az intézményben úgynevezett speciális részleg működik, amit azért hoztak létre, hogy a többi gondozottól elkülönítsék az otthonban élő, ugyanakkor az intézmény profiljába nem illő, illetve deviáns, időnként agresszív módon viselkedő bentlakókat. Ezeket a gondozottakat a pszichiáter szakorvos döntésének megfelelően legalább két, legfeljebb négy hónapra helyezik el a részlegben, amelyet kizárólag ápoló kíséretében hagyhatnak el. Lakótársaikat mindössze heti két alkalommal, egy-egy órára fogadhatják, városi kimenőre csak rendkívüli esetben mehetnek, ha hozzátartozó, vagy ápoló kíséri őket. (...)"

 Forrás: Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosának honlapja

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .

Hogy képben légy Szentgotthárdon:
- jelöld ismerősnek Szentgotthárdot a Facebook-on,
- kövesd a Twitteren,
- iratkozz fel a Szentgotthárd hírcsatornájára!

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .

A bejegyzés trackback címe:

https://szentgotthard.blog.hu/api/trackback/id/tr701992301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szentgotthárd blog rádió

Szentgotthárdi programok

Szentgotthárd időjárása

süti beállítások módosítása