Szentgotthárd, a legnyugatibb magyar város!

Hírek, sztorik, programok az Őrség kapujából, Szentgotthárdról

Veszélyes kullancsok

2010.08.08. 12:05 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

Szentgotthárd környéke és az Őrség az ország kullancsok szempontjából legfertőzöttebb területei közé tartozik. A kullancsok több betegséget, például Lyme kórt terjesztenek. A Lyme kórt a kullancsban élősködő baktériumfaj okozza. A csípés helyén a későbbiekben jelentkezhet szövődmény, tehát fontos odafigyelnünk. Kirándulások során lehetőleg viseljünk hosszú, zárt öltözéke.

A kullancsról:

A közönséges kullancs (Ixodes ricinus) egy 1-4 mm nagyságú, lapos, ovális alakú, sárgásbarna színű, kizárólag vérszívással táplálkozó ízeltlábú. Erdei tisztásokon, bokros, bozótos, nyirkos helyeken, az aljnövényzeten, a növények, cserjék, bokrok és fák levelének fonákján él, legfeljebb 1,5 méter magasságban lógva várja táplálékát. A reggeli és az esti órákban a legaktívabb. Mivel a déli napsütést, a hőséget és a szárazságot nem kedveli, ilyenkor a nedves avar alá húzódik.
Az emberre kerülő kullancs a ruhán, illetve a bőrön mászik a vérszívásra leginkább alkalmas vékony bőrfelületre, főként a könyök- és térdhajlat, valamint a felkar belső felületére és a deréktájékra. Szúrása többnyire fájdalmatlan, ezért gyakran észrevétlen marad. A kullancs csak a fejét fúrja be a bőrbe, ahol szájszervével erősen megkapaszkodik, így eltávolítása nehéz.

A Lyme kórról:

A Lyme-kórt egy baktérium, a Borrelia burgdorferi okozza. A kórokozót a közönséges kullancs terjeszti. A baktériumok hordozói a vadon élő rágcsálók és az erdei nagyvadak. A kullancs a fertőzött állatból szív vért. A kullancsban a baktérium szaporodik és beépül a petékbe. A kullancs következő fertőzési alakja szúráskor már fertőzőképes, így kerülhet az emberbe. Emberről emberre nem terjed, azonban a terhesség alatt fertőződő anyán keresztül a magzat is megfertőződhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://szentgotthard.blog.hu/api/trackback/id/tr142207111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szentgotthárd blog rádió

Szentgotthárdi programok

Szentgotthárd időjárása

süti beállítások módosítása