Szentgotthárd, a legnyugatibb magyar város!

Hírek, sztorik, programok az Őrség kapujából, Szentgotthárdról

Szentgotthárdi jubileum: ezen a napon kiáltották ki a Vendvidéki Köztársaságot

2010.05.28. 07:02 1 hozzászólás Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

1919. május 28-án Tkálecz Vilmos, aki hivatalosan a szentgotthárdi és muraszombati (ma Szlovénia) járások kommunista népbiztosa, gyakorlatilag főállású csempész, csaló és szélhámos volt, a muraszombati Elelfánt szállóban maroknyi barátjával kikiáltotta a Vendvidéki Köztársaságot.

Szentgotthárd városát nem óhajtotta bekebelezni a nagy hódító, megelégedett a későbbi trianoni határokkal kb. megegyező határvonallal.

Jó szervezőkésségének és kapcsolatrendszerének köszönhetően 1000 főnyi hadsereget gründolt, az osztrákoktól némi fegyvert is szerzett. A magyar hadsereg természetesen napokon belül bevonult a területre, Tkálecz Ausztriába menekült, a sosemvolt állam pedig csak egy politikai szélhámos kósza ötlete maradt.

Nem örvendett töretlen népszerűségnek, ahogy visszatért a Vendvidékre, a szerbek bebörtönözték. Szabadulása után Magyarországon próbált szerencsét, de 1922 körül nyoma veszett.

Ez a bejegyzés sem jöhetett volna létre a jó történelemtanáraink, a google és a wikipédia nélkül, köszönjük!

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .

Hogy képben légy Szentgotthárdon:
- jelöld ismerősnek Szentgotthárdot a Facebook-on,
- kövesd a Twitteren,
- iratkozz fel a Szentgotthárd hírcsatornájára!

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .

A bejegyzés trackback címe:

https://szentgotthard.blog.hu/api/trackback/id/tr71974670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doncsecz 2010.07.11. 17:23:20

Ez durva tévedés, üzenem a szerkesztőnek: Tkálecz akarta a vendvidéki köztársasághoz csatolni Szentgotthárdot, ne dőlj be annak a jugoszláv kommunisták által gyártott térképnek, az csak azt mutatja, meddig tudta az alatt a pár nap alatt ellenőrizni a területet.

Szentgotthárd blog rádió

Szentgotthárdi programok

Szentgotthárd időjárása