Szentgotthárd, a legnyugatibb magyar város!

Hírek, sztorik, programok az Őrség kapujából, Szentgotthárdról

Szentgotthárdi jubileum: Ezen a napon hunyt el a város névadója

2010.05.05. 07:27 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

1038. május 5. A Hildesheim melletti Sankt Moritz kolostorban elhunyt a helyi egyházmegy nagy tiszteletben álló vezetője, Szent Gotthárd püspök (más néven Hildesheimi Szent Godehard), Szentgotthárd névadója és védőszentje.

Gotthárd (eredeti nevén Godehard) egy olyan kolostorban (Reichersdorf, Bajorország) nevelkedett és kapott teológiai képzést, amely épp a kalandozó magyarok portyázásai miatt szegényedett el. 996-ban a salzburgi érsekséghez tartozó niederaltaichi kolostor apátja lett.

A gondjára bízott kolostor a jó vezetői képességének köszönhetően felvirágzott, hamarosan a thüringiai Hersfeld apátság és a bajor Tegernsee is Gotthárd vezetése alá tartozott, ezek szintén virágkorukat érték. 1022-ben püspökké szentelték.

Bár Gotthárd nagy befolyással bíró egyházi vezető, sőt világi birodalmi fejedelem volt, a politikától távol tartotta magát, aszketikus szerzetesi életmódot követett.
A korát jóval megelőzve nem elégedett meg teológiai ismeretek és a klasszikus műveltség megszerzésével, kifejezetten érdekelték a gazdasági kérdések. Jó gyakorlati érzékkel nemcsak templomokat emelt, hanem kórházat és zarándokházat is.

Wrisbergholzenben bencés kolostort építtetett, élete alkonyán rendszeresen ide volnult vissza. Halála előtt visszavitette magát a Sankt Moritz kolostorba, és itt is hunyt el.

1131-ben szentté avatták, róla kapta a nevét a St. Gotthard hágó Svájcban, és a Szentgotthárdot alapító III. Béla is az ő oltalmába helyezte az itt épített ciszterci kolostort 1183-ban.

Nem véletlen, hogy épp Szent Gotthárd lett az újonnan alapított település névadója, ugyanis Szent Gotthárd korábban a passaui (Bajorország) egyházmegye területén élt, és az új település alapításakor is épp ide, a passaui egyházmegyéhez tartozott. Vélhetően az ide érkezett szerzetesek hozták magukkal Szent Gotthárd kultuszát.

Képünkön a bajorországi Langdorf templomának szobra látható Szent Gotthárd püspökről.

Ez a bejegyzés sem jöhetett volna létre a jó történelemtanáraink, a google és a wikipédia nélkül, köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://szentgotthard.blog.hu/api/trackback/id/tr691973139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szentgotthárd blog rádió

Szentgotthárdi programok

Szentgotthárd időjárása

süti beállítások módosítása