Szentgotthárd, a legnyugatibb magyar város!

Hírek, sztorik, programok az Őrség kapujából, Szentgotthárdról

GYIK az ausztriai munkavállalásról

2010.11.24. 07:55 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

A 2010. októberi adatok alapján Ausztriában több mint 25 ezer, Burgenlandban pedig több mint 9 ezer magyar munkavállaló dolgozik. Ez természetesen csak a hivatalos munkavállalók száma.
2011. május 1-től megszűnik a munkavállalási engedély (zöld kártya) Ausztriában , tehát onnantól könnyebben lehet a határ túloldalán elhelyezkedni.

Mivel a kérdés sok szentgotthárdit foglalkoztat, összegyűjtöttünk néhány közérdekű információt:

- Ha megüresedik egy munkahely, akkor munkaerőpiaci vizsgálatot folytatnak, hogy kiderítsék, van-e a térségben olyan alkalmas személy, aki az osztrák államtól munkanélküli segélyt kap. Amennyiben van, akkor elsőbbséget élvez más munkavállalókkal szemben.

- A munkavállalláshoz nyelvvizsgára nincs feltétlenül szükség. Törvény nem írja elő, ám a munkáltató feltételként jelölheti meg.

- A munkaszerződés nemcsak írásba foglalva, hanem szóban megfogalmazva is érvényesnek számít. Ezt követően a munkáltató kötelessége a munkavállalót a társadalombiztosítási rendszerben bejelenteni, és erről a dolgozót írásban is értesítenie kell.

- Az éves jövedelem 11 ezer euróig adómentes. A jövedelmet  - a magyar rendszerrel ellentétben - nem a munkavállaló, hanem a munkáltató igazolja.

- A munkaszerződés felbontásánál a munkavállaló akkor sem mondhatja fel azt önkényesen, ha a munkaadója tartozik a bérével. Ebben az esetben is be kell tartani a meghatározott felmondási időt.

- A nyugdíjigényt csak ott lehet bejelenteni, ahol az illető él, azaz magyar lakhellyel rendelkező személy nem kaphat Ausztriából nyugdíjat.

A bejegyzés trackback címe:

https://szentgotthard.blog.hu/api/trackback/id/tr572467610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szentgotthárd blog rádió

Szentgotthárdi programok

Szentgotthárd időjárása

süti beállítások módosítása