Szentgotthárd, a legnyugatibb magyar város!

Hírek, sztorik, programok az Őrség kapujából, Szentgotthárdról

Őrségi pálinka: áldás vagy átok a liberális pálinkatörvény?

2010.07.26. 07:30 3 hozzászólás Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

Mint az sok olvasónk számára ismert, a Parlament - V. Németh Zsolt, régiónk országgyűlési képviselője, vidékfejlesztési államtitkár hathatós közreműködésével - egy rendkívül liberális szabályozást fogadott el a pálinkafőzéssel kapcsolatban.

A legfontosabb tudnivalók:

- Magánszemélyek nemcsak bérfőzésben, hanem saját desztillálóberendezéssel, adóraktári engedély nélkül is készíthetnek pálinkát.
- A saját fogyasztásra szánt, bérfőzött, valamint a magánfőző által előállított pálinka után évente összesen legfeljebb 50 liter mennyiségig nem kell jövedéki adót fizetni.
- Ötven liter felett, valamint a nem saját fogyasztásra szánt pálinka mennyiség után hektoliter-fokonként 2 ezer 761 forint jövedéki adót kell fizetni.
- A magánfőzést csak azoknak kell bejelenteniük a vámhatóságnak, akik 50 liternél többet főznek évente, vagy a pálinkát - akár az 50 liter egy részét - el kívánják adni.
- Az értékesítést csak a saját gazdaság helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatás során tehetik meg. Fontos, hogy a pálinkát ebben az esetben palackozni kell, és zárjeggyel is el kell látni.
- A magánfőző desztillálóberendezés beszerzéséhez és használatához nem kell vámhatósági engedély.

Ahogy V. Németh Zsolt a felszólalásában azt hangsúlyozza, hogy a törvénymódosítás határozottan vidékfejlesztési indíttatású, amely eltörölte a vidéki emberek értékteremtő, értékmentő tevékenységét ésszerűtlenül korlátozó szabályokat.

Reméljük, a törvénymódosítás nem vezet a kitűnő őrségi pálinkák színvonalának gyengüléséhez, hanem épp ellenkezőleg: emeli az őrségi vendéglátás színvonalát, ha a kimagasló minőségű, tradicionális helyi pálinkák kiszorítják a tömeggyártók pálinka-pótlékként árult, ízesített szeszes italait.

A bejegyzés trackback címe:

https://szentgotthard.blog.hu/api/trackback/id/tr652174590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.07.26. 09:18:54

Szóval a kérdés tényleg az, hogy áldás, vagy átok lesz-e az új pálinkatörvény, nekem személy szerint kételyeim vannak az áldást illetően. Miért? Nézzünk egy idézetet a fenti cikkből:
"...amely eltörölte a vidéki emberek értékteremtő, értékmentő tevékenységét ésszerűtlenül korlátozó szabályokat."
Nos, azt hiszem értéket teremteni a rossz szabályok eltörlésével még önmagában nem lehet, ha pálinkáról beszélünk, akkor az értékteremtéshez megfelelő technikára, jó technológiára, szakmai ismeretekre van szükség, mert egy szakmáról beszélünk, melynek szigorú szabályai vannak, amit ismerni, tudni kell! Csak ekkor van esély értéket előállítani, minőséget produkálni! Amennyiben az említett alapfeltételek hiányoznak, akkor a pálinkafőzési tevékenység átkot jelenthet, mert ekkor a végtermék, a rossz pálinka lesz, ami nem lehet cél, az ellenőrizetlenség pedig melegágya lesz a feketegazdaságnak, a feketekereskedelemnek, ami árt a szakmának, árt a pálinkának,nem szolgálja a közteherviselést, a piaci versenyben pedig torzulást eredményez! Végeredményben, azt gondolom, hogy az új törvény túlzottan liberális, nem azért mert lehetőséget biztosít az otthon-főzésre, hanem azért mert semmilyen szakmai feltételeket nem szab meg! Hát, ez a baj, ez így nem áldás!

Szentgotthárd.net 2010.07.26. 09:28:03

@sompalinka: Az általad kiemelt rész: "...amely eltörölte a vidéki emberek értékteremtő, értékmentő tevékenységét ésszerűtlenül korlátozó szabályokat" idézet V. Németh Zsolt felszólalásából.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.07.26. 09:49:06

@Szentgotthárd.net: Igaz, bocsánat a pontatlanságért, bár ez a tartalmi részt nem érinti!

Szentgotthárd blog rádió

Szentgotthárdi programok

Szentgotthárd időjárása

süti beállítások módosítása