Szentgotthárd, a legnyugatibb magyar város!

Hírek, sztorik, programok az Őrség kapujából, Szentgotthárdról

Nyílt levél a burgenlandi tartományfőnöknek

2010.07.20. 09:11 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

Tisztelt Hans Niessl Úr!

A magyar határ mellé, Heiligenkreuz im Lafnitztalba tervezett gigantikus hulladékégető kapcsán kemény csatát vívott civil szervezetünk, illetve Szentgotthárd városa és a Magyar Köztársaság, hogy Ön megértse, mennyire elfogadhatatlan egy ilyen beruházást országhatár, három nemzeti park, illetve Natura 2000-es terület mellett felépíteni, mindezt a lakosság teljes ellenállása mellett. Ön -miután sikerült nagy nehezen Ausztriában elérnünk- kifogásainkra csak annyit reagált: kezdeni kell valamit a szeméttel, a projektgazda (burgenlandi) cég pedig betart minden törvényes előírást. Nem értette elszántságunkat, elkeseredésünket.

A Fertő tótól néhány kilométerre, Neudorf bei Parndorf településen egy felső-ausztriai cég bejelentette: szemétlerakó deponálót kíván építeni. Főleg égető berendezésekből származó maradék anyagokat, öntödei homokot és kemencebélés maradványokat kívánnak "eltemetni", mintegy 700.000 tonna mennyiségben.

A település polgármestere kijelentette, nagyon erős az ellenállás a tervezett deponálóval szemben, és minden eszközt megragadnak annak érdekében, hogy az ne valósuljon meg. Az SPÖ és ÖVP kormányzó pártok tartományi képviselői is aggódnak a Natura 2000 területbe történő beavatkozás miatt. Az FPÖ is ellenzi a projektet, tiltakozó akciókat tervez.

Érthető a lakosság és a tartomány felháborodása, hiszen a deponálandó anyagnak csak minimális része keletkezne Burgenlandban. Az eset kapcsán Niessl úr, Ön így nyilatkozott: "A tartomány, a település és a helyi civil szervezet megegyezett abban, hogy mindent elkövetnek a projekt megakadályozása érdekében."
Felkérték a természet- és vízvédelmi hatóságot olyan szakértői anyag beszerzésére, amely megállapítja, nem alkalmas a deponálás helyszíne Natura 2000-es területen.
Megvizsgálják, ki lehet-e tiltani a területről a teherautókat, mely által a projektet nem lehetne megvalósítani.
Több szakértői anyagot is hiányolnak, miközben kérik a mezőgazdasági kamara, a természet- és vízvédelem, valamint a helyi település és a civilek állásfoglalását.

Ön most komoly dilemma elé került, Tartományfőnök Úr!
Milyen erkölcsi alapja van - igaz, egy másik tartománybeli cég - beruházását támadni, miközben a magyar határ mentén élőket levegőnek nézte, kifogásaikat a szemétégetővel kapcsolatban az Ön Hivatala nevetséges indokokkal elutasította?
Miért fontos hirtelen a Natura 2000-es terület Neudorf bei Parndorf mellett, miközben szintén egy ilyen terület és három nemzeti park nem hatották meg az Ön szívét?
Önt akkor miért nem érdekelte a helyi település (Szentgotthárd), polgármester, civilek állásfoglalása?

Tisztelt Niessl Úr!
Arra kérjük a civilek nevében, legyen következetes: amennyiben kitart a deponáló felépítésének (az előbb említett indokokkal való) megakadályozása mellett, akkor vonja vissza a hulladékégetőre kiadott engedélyt is! Ne alkalmazzon kettős mércét!

Várjuk válaszát.

Szentgotthárd, 2010. július 19.

Tisztelettel:
Soós Zoltán
elnök, PRONAS

A levél a pronas oldalán
A levél németül

A bejegyzés trackback címe:

https://szentgotthard.blog.hu/api/trackback/id/tr982162863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szentgotthárd blog rádió

Szentgotthárdi programok

Szentgotthárd időjárása

süti beállítások módosítása