Szentgotthárd, a legnyugatibb magyar város!

Hírek, sztorik, programok az Őrség kapujából, Szentgotthárdról

Van remény a szemétégető ellen

2010.07.07. 07:39 5 hozzászólás Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

Mint ismert, a közelmúltban az osztrák másodfokú bíróság is jóváhagyta az Ausztria területén, de Szentgotthárd közvetlen határában építendő szemétégető tervét. Bár néhány vicces szigorítást hoztak a beruházóval szemben, például a tervezett erőművet elkerülő bicikliutat kell építeniük, szabályozták, hogy milyen fákat kell ültetni a környékre, előírták, hogy madáretetőket kell kihelyezni és a zajfogó fal magasságát is növelni kell. Ez utóbbi már csak azért is érdekes, mert eddig arról volt szó, hogy zaj nem keletkezik.

Ugyanakkor nem foglalkoztak a tájképre gyakorolt hatással (az égető füstzászlójának magassága 175 méter lenne, miközben a szentgotthárdi templom tornya csak kicsivel haladja meg a 60 métert), valamint a keletkező füsttel, ami Körmend környékén csapódna le, de súlyosan érintené Szentgotthárdot és az Őrségi Nemzeti Parkot is.

Igaz, hogy a PRONAS lehetőségei a másodfokú döntés után lezárultak, ám politikai és diplomáciai úton még lehet tenni az ügy érdekében. Az elsőfokú tárgyalás után kizárták a tárgyaló partnerek közül Szentgotthárdot, a Vas Megyei Önkormányzatot, valamint az Őrségi Nemzeti Parkot. A másodfokú bíróság azonban elismerte, hogy járt volna a magyaroknak az ügyfél státusz, így van jogi lehetőség arra, hogy az egész tárgyalási folyamat elölről kezdődjön.

És ami legfontosabb, lassan érvénybe lép az az Európai Uniós norma, miszerint a hulladékot ott kell feldolgozni, ahol keletkezik. Soós Zoltán, a PRONAS elnöke az LMP szombathelyi klubrendezvényén a közelmúltban kijelentette, úgy látja, hogy az ügy kapcsán politikai egység bontakozik ki. A Fidesz környezetvédelmi államtitkára, Illés Zoltán nemrég azt mondta, Szentgotthárd nem maradhat magára Ausztriával szemben.

A parlamentben az égető ellen szólalt fel a Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke, az LMP-s Jávor Benedek, valamint Barna Tibor szentgotthárdi jobbikos képviselő. A PRONAS elnöke bizakodó, úgy véli, nem épül fel az égetőmű, ám ez csak akkor érhető el, ha a magyar pártok és a kormány egységesen és erőteljesen lépnek fel, és ha folytatódik a civil tiltakozás is.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, egyúttal államtitkár, úgy fogalmazott, hogy a perben az Őrségi Nemzeti Parknak kell majd a magyar érdekeket képviselnie.
Ahhoz képest, hogy eddig vajmi keveset segített Szentgotthárdon a politikai vezetés, ez is apró előrelépés, de teljesen nyilvánvaló, hogy ez nem lehet elég. A Nemzeti Park semmilyen szempontból nem lehet fajsúlyos ellenfele a motivált, vagyonos, és láthatóan kiváló politikai kapcsolatrendszerrel rendelkező beruházónak.

Egyetlen esélyünk, ha a magyar kormány végre érdemben is hajlandó kiállni egy magyar város magyar lakossága érdekében, és vállveregetés, sajnálkozás és szurkolás helyett azt teszi, ami a dolga, és a minimálisan elvárható: a legmagasabb, külügyminiszteri és miniszterelnöki szinten, a teljes súlyát latba vetve érdemi lépéseket tesz a mérhetetlenül cinikus osztrák szándék megakadályozása érdekében.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szentgotthard.blog.hu/api/trackback/id/tr32130335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Retek Jolán (törölt) 2010.07.07. 10:09:00

Én csak annyit szeretnék hozzászólni, hogy az osztrák egy ritka szemét paraszt népség.
Amit ezzel a szemétégetővel akarnak az egy, közben simán a Rábába engedik a mocskukat és letagadják, valamint Bucsunál majdnem minden nap a rendőrők csak és kizárólag a magyarokat szopatják. Laza kocsiellenőrzés, teherautó újravizsgáztatás többezer eurós büntetésekkel.
Szemét mocskos népség semmi több.

frikazojd · http://kocs.ma 2010.07.07. 10:53:30

Én csak annyit szeretnék hozzászólni, hogy inkább annyit kéne elérnetek, hogy a szentgotthárdi szemetet is ott égessék el - természetesen ingyen, de legalább is nagyon kedvező áron.

A hiszti nem vezet sehová, nem értek el semmit vele. Viszont érdemes a fentit megjátszani, sokat spórolna a város, és még értelme is van.

Commandante Jayasuriya 2010.07.07. 11:06:43

Tisztelt Kormányiuramék!

Lehet nekiveselkedni...!
Felgyűrni az ingujjakat, kigombolni a lajbit, pörgekalapot félrecsapni, megpödörni a kackiás bajuszt, oszt uccu megmutatni labancéknak, hogy nem csak akkor magyar a magyar, amikor a huncut adógarasokat kell zsebre tenni...

Most tessenek kiegyenesíteni a kaszát, és úgymond "forradalmat" csinálni!

Szentgotthárd.net 2010.07.07. 11:07:43

@frikazojd: Ausztria teljes évi szemetének harmadát égetnék el Szentgotthárdtól mintegy 100 méterre. Elmebeteg ötletek ellen tiltakozni nem hiszti, hanem normális, épeszű hozzáállás.

Commandante Jayasuriya 2010.07.07. 11:11:13

Bocs...!
Megtréfált a szerver.

Szentgotthárd blog rádió

Szentgotthárdi programok

Szentgotthárd időjárása

süti beállítások módosítása