Szentgotthárd, a legnyugatibb magyar város!

Hírek, sztorik, programok az Őrség kapujából, Szentgotthárdról

Szentgotthárd határában épülhet az osztrák szemétégető

2010.06.16. 13:10 szólj hozzá Szentgotthárd.net

Bookmark and Share

A bécsi Környezetvédelmi Tanács másodfokon is engedélyezte a gigantikus hulladékégetőt, ami a gyakorlatban Ausztria területén, de osztrák városoktól távol, Burgenland legkeletibb részére épülne, ahol az uralkodó szélirány észak-nyugati, tehát alapvetően Magyarország területét, Szentgotthárd és az Őrség területét érné a környezetszennyezés.

A szemétégető konkrétan párszáz méterre lenne Szentgotthárd városától, az új termálfürdőtől, sőt három nemzeti park (Őrségi Nemzeti Park, Raab Naturpark, Goricko) esne a közvetlen közelébe.

Hogy a beruházás méreteit érzékeltessük, évi 200 000 tonna hasznosíthatatlan hulladékot kívánnak elégetni, ez kb. egy kétmilliós nagyváros egész évi szeméttermelése. A beruházó BEGAS nyilvánosan legalábbis ekkora mennyiségről beszélt, de a hatástanulmányában már 325 000 tonna szerepel

A 2009. februárban kiadott burgenlandi engedélyezésre 487 fellebbezést nyújtottak be, így a hulladékégető engedélyezése másodfokon a bécsi Környezetvédelmi Tanács (Umweltsenat) hatáskörébe került.

Az Umweltsenat június 11-én hozta meg döntését, de annak eredményét csak ma hozta nyilvánosságra a honlapján. Ennek lényege, hogy kiegészítő és módosító feltételekkel, de az elsőfokú burgenlandi határozatot jóváhagyta. Az új követelményeket a jogosnak tartott fellebbezések alapján határozták meg.

Az indoklás szerint a döntés alapja az, hogy a tervezett projekt – bizonyos kiegészítő feltételek és követelmények mellett - teljesíti az engedélyezéshez szükséges osztrák környezetvédelmi hatásvizsgálati törvény és egyéb kapcsolódó jogszabályok feltételeit.
Vajon a józan ész feltételeit is teljesíti?
Ha a szomszédod mostantól a családi és rokonsági szemetét a küszöböd elé hordaná, gondolom leépítenéd a buzgólkodását, nos Szentgotthárd ehhez erőtlen.

A korábban bejelentkezett és jóváhagyott hivatalos ügyfelek a döntés ellen az osztrák Legfelső Bíróságnál fellebbezhetnek. A szentgotthárdi környezetvédőkből álló PRONAS ezt meg is teszi, ahogy tette eddig is, de a teljesen nyilvánvaló már hivatalossá is vált:
Ha a magyar parlament és a magyar kormányzat nem helyez kilátásba súlyos diplomáciai szankciókat, ha az európai parlamenti képviselőink nem szereznek érvényt az egységes Európa eszméjének ebben az ügyben, akkor Szentgotthárd és az Őrség halálos ítéletét írják alá.

Vajon megint Európa szánalmas bohócai leszünk, akiket cinikus vigyorral lehet semmibe venni, vagy végre kiállnak értünk az államunk vezetői, hogy azt tegyék, amire felhatalmazta őket Magyarország legnyugatibb csücske.

Itt az idő, válasszatok!

Források:
Umweltsenat határozat
pronas.hu

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .

Hogy képben légy Szentgotthárdon:
- jelöld ismerősnek Szentgotthárdot a Facebook-on,
- kövesd a Twitteren,
- iratkozz fel a Szentgotthárd hírcsatornájára!

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .

A bejegyzés trackback címe:

https://szentgotthard.blog.hu/api/trackback/id/tr862086055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szentgotthárd blog rádió

Szentgotthárdi programok

Szentgotthárd időjárása

süti beállítások módosítása